Otto Eduard Leopold von Bismarck-Schönhausen olan Bismarck 1 Nisan 1815 yılında Prusya’da Branderburg’un küçük bir kasabasında Junker’in(Toprak ağası aristokrat)oğlu olarak doğdu. Göttingen Üniversitesi’nde eğitimini tamamladı. Bismarck 1848 devrimlerinin güç kullanılarak bastırılması gerektiğini düşünüyordu çünkü Bismarck eski yönetim biçiminin korunmasını istiyordu.
Ocak 1861’de tahta çıkan I. Wilhelm’in askeri harcamaların arttırılması yönündeki çabaları parlamentodaki liberallerce engellenmiştir. Bunun üzerine muhafazakarların da desteklediği Otto von Bismarck’ı başbakanlığa getirdi.
Bismarck meclisteki ilk konuşmasında büyük sorunların ‘kan ve kılıçla’ çözülebileceğini belirtmiştir. Bismarck zeki bir siyasetçi idi. Kapitalizmin Sanayi ve ticarette gelişmesi için eski karşıtları liberallerle iş birliği yaptı. Bununla birlikte katoliklere ve siyasal temsilci Merkez Partisi’ne yeni düzenin düşmanı oldukları gerekçesiyle savaş açtı. Kültür Savaşı denilen bu uygulama, katoliklerin direnişi ve Bismarck’ın Almanya’yı yeni ortakları olan tutucularla yönetmek istemesi üzerine 1878 senesinde son buldu
Bismarck ilk iş olarak meclisi dağıttı ve kralın otoritesinin üzerinde bir güç tanımadığını ilan etti
Asıl konumuza gelecek olursak;Almanya ile Fransa arasında yapılan Sedan Savaşı sonucunda Fransa çok ağır savaş tazminatı ödediği için intikam almak istiyordu. Fransa bu intikamı asla tek başına yani başka bir ülkenin desteğini almadan yapamazdı. Bismarck bunu bildiği için Fransa’nın ittifak çalışmalarını önlemek için olası ittifak adaylarını kendi yanına çekmek istedi ve bu da Bismarck’ın başbakanlığı boyunca devam etti. Gerçekten çok zekice ve iyi kurgulanmış bir sistemdi bu ittifak sistemi.
Almanya Avusturya’yı hezimete uğrattığı savaşta tazminat almamıştı çünkü Avusturya’ya ihtiyacı olduğunu biliyordu. Almanya bu kadar iyi davrandığı için Avusturya’nın Fransa ile ittifak kurması ve Almanya’ya savaş açması için sebep yoktu.
İngiltere ise zaten kendi aleyhine bir gelişme olmadığı sürece Avrupa’nın işlerine karışmazdı. Ama zaten İngiltere ile Fransa’nın arası sömürge meselesi yüzünden bozuktu. Yani İngiltere ile de anlaşmak kolaydı gayet.
İtalya ile ise anlaşmanın yolunu farklı bir şekilde buldu Bismarck. İtalya’nın tam karşısındaki Tunus’u işgal etmesini Fransa’ya eden Bismarck böylece İtalya ile Fransa’nın arasını bozarak İtalya’yı safına çekti.
Rusya ile ise en başından Avusturya da dahil olmak üzere üçlü ittifak kuruldu. İki devleti de kendi safında tutmaya çalıştı ve Rusya’ya balkanlarda serbestlik verdi.
İşte bu şekilde Bismarck Fransa’yı yalnız bırakma politikasını başarılı bir şekilde icra etti. Bu politika daha sonra bozuldu ve Birinci Dünya Savaşı’nın gerçekleşmesine neden olacak süreci de başlatmış oldu.
Kaynakça:
Wikipedia
Dünya Sözlük